Naczynia na etrog

Etrog, czyli owoc cytrusowy, jest obok lulawu jednym z symboli żydowskiego Święta Namiotów, obchodzonego na pamiątkę czterdziestoletniej peregrynacji Żydów przez pustynię i dotarcia do Ziemi Obiecanej. Niesiony jest on do synagogi w specjalnym, nierzadko bogato zdobionym naczyniu. Pojemnik ma zwykle kształt jabłka, gruszki lub miseczki i bywa wykonany ze srebra, czasem złocony w środku.

Prezentowane naczynia pochodzą z wytwórni Icka Ehrlicha, działającego w Warszawie od 1885 do 1938 r., przy ul. Nalewki 18 w Warszawie. Erlich specjalizował się w produkcji wyrobów srebrnych, złotych, a w szczególności lichtarzy, kandelabrów, sreber stołowych i papierośnic. Na srebrzonych przedmiotach spotyka się cechę „I. Ehrlich” wersalikami w prostokącie. Kontynuatorami wytwórni byli Ber i Aron Ehrlich.

Naczynie w kształcie jabłka podzielonego poprzecznie na połowę, z których górna stanowi przykrywkę zakończoną uchwytem w kształcie ogonka owocu. Wykonane metalu posrebrzanego
Naczynie w kształcie owocu gruszki podzielonego poprzecznie na połowę. Wykonane z metalu posrebrzanego.

Naczynie na etrog w kształcie jabłka, metal posrebrzany, sztancowanie, wysokość 11,2 cm, średnica podstawy 5,3 cm, wytwórca: I. Erlich, Warszawa, Polska, XIX/XX w.
MT/H/70

Srebrna korona zbudowana z sześciu elementów z dekoracją w postaci kwiatów. Na górze mniejsza korona z postacią orła z rozpostartymi skrzydłami.
Srebrna korona zbudowana z sześciu elementów z dekoracją w postaci kwiatów. Na górze mniejsza korona z postacią orła z rozpostartymi skrzydłami.

Naczynie na etrog w kształcie gruszki, metal posrebrzany, sztancowanie, wysokość 13,5 cm, średnica podstawy 5,5 cm, wytwórca: I. Erlich, Warszawa, Polska, XIX/XX w.
MT/H/71